CT Entrance Exam Question Paper With Answers 2023

CT Entrance Exam Question Paper With Answers 2023

ct entrance exam question paper 2021

Directions (Q. Nos. 1-30) Answer the following questions by selecting the correct I most appropriate options.

1 The power to summon each House of Parliament is vested with the—
(A) President
(B) Lok Sabha Speaker
(C) Vice President
(D) Union Cabinet

2 The Netravati River flows through which of the following cities ?
(A) Karwar
(B) Mangaluru
(C) Bengaluru
(D) Shivamogga

4 As per ancient Indian philosophy, the Purusharthas or the four aims of life do not include—
(A) kama
(C)artha
(B) moksha
(D) yasha

5 Which of the following may be classified as a ‘Pigouvian tax’ ?
(A) Long term capital gain tax
(B)Corporate tax
(C) Carbon tax
(D) Income tax

6 The procedure for impeachment of the President of India is
mentioned in Article of the Constitution of India.
(A) 61
(C) 62
(B) 63
(D) 60

7. As per the UN criteria, a city qualifies as a mega city when its population is a minimum of—
(A) 5 million
(B) 10 million
(C) 15 million
(D) 12 million

8. For the calculation of the wholesale price index’ in 2019, is taken as the base year.
(A) 2013–14
(B) 2014–15
(C) 2011–12
(D) 2012–13
9. According to the Demographic Transition Theory, the third stage in a demographic cycle is marked by—
(A) high fertility, low mortality
(B) low fertility, low mortality
(C) high mortality, low fertility
(D) high fertility, high mortality

10. Which of the following state ments about the ionosphere is not correct ?
(A) Radio waves transmitted from the earth are reflected back to the earth by this layer
(B) It contains charged particles
(C) It is ionised by solar and cosmic radiation
(D) It is located immediately above the stratopause

11. What would you call the area under the curve of a velocity time graph included between itself and two time ordinates ?
(A) Speed
(B) Displacement
(C) Velocity
(D) Acceleration

12 ‘Turi’, ‘Bungal’ and ‘Pava’ are folk musical instruments from the state of—
(A) West Bengal
(B)Karnataka
(C) Odisha
(D) Gujarat

13. In September 2019, …… took over the chairmanship of the Association of World Election Bodies (A-WEB) for the term 2019-21.
(A) Om Prakash Rawat
(B) Sushil Chandra
(C) Ashok Lavasa
(D) Sunil Arora

14. Who among the following is NOT a recipient of the ‘2019 Right Livelihood Award’ ?
(A) Doreen Lawrence
(B) Aminatou Haidar
(C) Guo Jianmei
(D) Greta Thunberg

15. Who among the following female Indian boxers does not hold the distinction of reaching the final at the World Boxing Championships in her debut ?
(A) Manju Rani
(B)Sonia Chahal
(C) Jamuna Boro
(D) Sarjubala Devi

16. Pyrolusite is an ore of
(A) manganese
(B) chromium
(C)titanium
(D) uranium

17. Among the given elements, which comes first in the periodic table of elements ?
(A) Sodium
(B) Neon
(C) Potassium
(D) Silicon

18 Which of the following is NOT an item mentioned in the Con current List of the Constitution of India ?
(A) Banking
(B) Bankruptcy and insolvency
(C) Criminal procedure
(D) Criminal law

19. Researchers from the UK and India have developed a handwashing robot, which has been named
(A) Gope
(C) Hope
(B) Hepe
(D) Pepe

21. In which state of India is the harvest festival of ‘Kailpodh’ celebrated by an indigenous community ?
(A) Odisha
(B) Madhya Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Karnataka
Answers
1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (D) 5. (C)
6. (A) 7. (B) 8. (C) 9. (B) 10. (D)
11. (B) 12. (D) 13. (D) 14. (A) 15. (C)
16. (A) 17. (B) 18. (A) 19. (D) 20. (B)
21. (D)

1.Which one of the following best describes a teacher’s role?
(1)Creating a relaxed space where children learn through dialogue and inquiry
(2)Teacher’s most important role in the classroom is to maintain discipline
(3)A teacher should adhere to the prescribed textbook
(4)Completing the syllabus on time leaving enough time for revision is important

2.Which one of the following classrooms encourages rich learning?
(1)A classroom with structured and planned learning driven by textbook content
(2)A classroom with a variety of material displayed in the class beyond the reach of children so that the material lasts longer
(3)A classroom with open activity comers and a variety of children’s literature in open shelves accessible any time of the day
(4)A classroom with neatly organised material in cupboards brought out once a week for free play

3.Which one of the following best describes the role of textbooks in the classroom?
(1)They form the most essential learning resource in a resource-starved context.
(2)They are one of the resource and reference materials available in the class.
(3)They maintain homogeneity in learning across a State of the Nation.
(4) They provide guidance to teachers and parents about the course of study.

4.The National Curriculum Framework, 2005 derives its understanding from
(1) cognitive theories
(2) humanism
(3) behaviorism
(4) constructionist

5.The children in a class can be considered to be motivated if
(1)they ask questions seeking clarification from the teacher
(2) they come to school neatly dressed in uniform
(3)they maintain discipline in the class
(4)all are regular in attendance

6.Which one of the following is the most suitable to improve children’s learning?
(1)Teacher should facilitate children to interact with each other on real-life situations.
(2) Regular assessment test should be conducted.
(3) Teacher should explain the content using different example and illustrations.
(4) All types of learning material should be there in the class.

7.The discipline which has a significant role in a learning environment is of the kind which helps
(1)children rote memories their lessons
(2) children to regulate and monitor their own learning
(3) to create silence
(4) teachers to give instructions

8. Which one of the following statements is true about the role of heredity and environment?
(1)Environment plays a significant role only in the child’s language development.
(2)Certain aspects of development are influenced more by heredity and others more by environment.
(3)A child’s ability to learn and perform is completely decided by the genes.
(4)Good care and a nutritious diet can fight off any disorder a child is born with.

Which one of the following statements cannot he attributed to Piaget’s theory?
(1) Children act on their environment
(2) Development occurs in qualitative stages.
(3)Children construct and use knowledge about their world.
(4)Learning takes place through constant practice.

Which one of the following is not a limitation of the operational thought?
(1) Ir reversibility
(2) Tendency to concentrate
(3) Development of the symbolic thought
(4) Egotism

11.Play has a significant role in development of young children for the following reasons, except
(1)they acquire new skills and learn when to use them
(2)they gain mastery over their body
(3)it stimulates their senses
(4)it is just a pleasant way to spend time

12.Which one of the following questions invites children to think critically?
(1)What are the different ways in which we can solve this?
(2)Do you know the answer to this?
(3) What is the right answer?
(4) Can you think of a similar situation?

13.Which one of the following options best describes progressive education?
(1)Project method, ability grouping, ranking
(2)Learning by doing, project method, cooperative learning
(3)Thematic units, regular unit tests, ranking
(4) Personalised learning, ability grouping, labeling students

14.Which one of the following statements about progressive education explains ‘Education is life itself’?
(1)Life is the true educator.
(2) School education should continue as long as possible.
(3) Schools are not required, children can learn from their life experiences.
(4) Education in schools should reflect the social and natural world.

15.Which one of the following can he considered as a contribution of Kohlberg’s theory?
(1)His belief is tlm children are moral philosophers.
(2) His theory has supported an association between cognitive maturity and moral maturity.
(3)The theory has elaborate testing procedures.
(4)It establishes a clear relationship between moral reasoning and action.

16.The Zone of Proximal Development refers to
(1) the point in learning when support can be withdrawn
(2)the phase when maximum development is possible
(3) the developmental phase when child takes complete responsibility for learning
(4) a context in which children can almost perform a task on their own with the right level of support

17.An androgynous personality
(1)adheres to stereotypical gender roles prevalent in the society
(2)refers to men with feminine traits
(3)has a balance of what are generally considered masculine and feminine traits
(4) tends to be assertive and arrogant

18.One of the critiques of standardized tests has been that
(1)they do not give a clear picture of a child’s ability
(2)they represent largely the mainstream culture and are therefore biased
(3)their language is difficult to understand
(4) the tests cannot be administered on large populations

19.The theory of multiple intelligence says that
(1)intelligence can be multiplied with effective pedagogy
(2) intelligence can be rapidly accelerated
(3)intelligence cap be of several kinds
(4)paper-pencil tests are not helpful

20.Teacher can utilise both assessment for learning and assessment of learning to
(1)monitor children’s progress and set appropriate goals to fill their learning gaps
(2) know children’s progress and achievement level
(3)know learning needs of child and select teaching strategy accordingly
(4)assess child’s performance at periodic intervals and certify his/her performance

 

Leave a Comment