Tet Exam Question Paper with answers Odisha

Tet Exam Question Paper with answers Odisha

RISE OF THE BRITISH POWER IN INDIA Multiple Choice Questions Answers

RISE-OF-THE-BRITISH-POWER-IN-INDIA

1. Who among the following was the British Governor General in India during the First Anglo-Marathas War?

(A) Lord Clive

(B) Lord Warren Hastings

(C) Lord Cornwallis

(D) Lord William Bentick

Answers : B

2. Who among the following was the British Governor General in India during the Second Anglo-Marathas War?

(A) Lord Wellsely

(B) Lord Warren Hasting

(C) Lord Cornwallis

(D) Lord William Bentick

Answers : A

3. Which of the following Anglo-Marathas War took place during the Governor Generalship of Lord Hastings?

(A) First Anglo-Marathas War

(B) Second Anglo-Marathas War

(C) Third Anglo-Marathas War

(D) None of these

Answers : C

4. Which of the following state was first to fall under subsidiary alliance?

(A) Hyderabad

(B) Mysore

(C) Maharastra

(D) Bengal

Answers : A

5. Permanent land settlement was introduced during the time of which Governor-General?

(A) Lord Hastings

(B) Lord Cornwallis

(C) Lord Minto I

(D) Lord Wellesely

Answers : B

6. Permanent land settlement was introduce in:

(A) Bengal province

(B) Madras province

(C) Central province

(D) Northem province

Answers : A

7. Ryot wari Settlement was introduced in

(A) Bengal Presidency

(B) Madras Presidency

(C) Central Presidency

(D) Northem Presidency

Answers : B

8. Which of the following is the correct date Anglo-Nepal War?

(A) 1814-16

(B) 1816-18

(C) 1817-18

(D) 1819-21

Answers : A

9. First Burmese war (1824-26) took pl during the time of which Governor Gener

(A) Lord Auckland

(B) Lord Amherst

(C) Lord Hardinge

(D) Lord Ellenbour

Answers : B

10. Which historical event occurred during time of Lord William Bentick?

(A) First Buremese War

(B) Doctrine of Lapse

(C) Abolition of Sati System

(D) Anglo-Nepal War

Answers : C

11. Maculay despatch was passed under British Governor General in India?

(A) Lord Hardinge

(B) Lord Dalhousie

(C) Lord Auckland

(D) Lord William Bentick

Answers : D

12. Fort William College was set up in

(A) Madras

(B) Calcutta

(C) Hyderabad

(D) Pune

Answers : B

13. Anti-Sati Resolution was passed in the year

(A) 1829

(B) 1830

(C) 1828

(D) 1823

Answers : A

14. Who introduced Doctrine of Lapse?

(A) Lord William Bentick

(B) Lord Dalhousie

(C) Lord Ellenburgh

(D) Lord Hardinge

Answers : B

15. When did the British agnex Sind?

(A) 1842

(8) 1843

(C) 1844

(D) 1845

Answers : B

16. Civil Service was introduced in the year:

(A) 1799

(B) 1793

(C) 1791

(D) 1835

Answers : B

17. The British introduced English Education in the year:

(A) 1833

(B) 1835

(C) 1844

(D) 1852

Answers : B

18. Which of the following states not fell under Subsidiary Alliance?

(A) Hyderabad

(B) Mysore

(C) Avadh

(B) Sind

Answers : D

19. How many types of Marathas were there?

(A) one

(B) two

(C) three

(D) five

Answers : D

20. Which of the following event took place under Lord Minto 17

(A) Annexation of Punjab

(B) Granted freedom of press

(C) Anglo-Nepal War

(D) Third Anglo-Marathas War

Answers : A

21. Which Governor General introduced Doctrine of Lapse ?

(A) Lord William Bentick

(B) Lord Auckland

(C) Lord Hastings

(D) Lord Dalhousie

Answers : D

22. Which of the following states was not fallen under Doctrine of Lapse?

(A) Sambalpur

(B) Udepur

(C) Baghat

(D) Avadh

Answers : D

23. Tipu Sultari was put to death in which of the following battle ?

(A) Third Anglo-Mysore War

(Fourth Anglo-Mysore War

(C) Second Anglo-Mysore War

(D) First Anglo-Mysore War

Answers : B

24. Woods Despatch was recommended in the year:

(A) 1852

(B) 1853

(C) 1854

(D) 1855

Answers : C

25. Public Works Department was first introduced in the year:

(A) 1852

(B) 1853

(0) 1854

(D) 1855

Answers : C

26. Which of the following event was not that of Lord Dalhousie’s period?

(A) Passing of Widow Remarriage Act

(B) First Railway service

(C) Woods Despatch

(D) Maculey Despatch

Answers : D

27. The First Railway Service was started from to-

(A) Bombay to Kathiawar

(B) Bombay to Thane

(C) Bombay to Pune

(D) Bombay to Agra

Answers : C

28. Ryotwari Settlement was introduced by:

(A) John Shore

(B) Thomas Munro

(C) George Barlow

(D) Charles Metcalfe

Answers : B

29. Sambalpur was annexed to the British empire in the year:

(A) 1848

(B) 1849

(C) 1852

(D) 1853

Answers : B

30. Who introduced English Education in India?

(B) John Shore

(C) George Barlow

(D) Charles Wood

Answers : A

31. Which of the following is a Revenue Settlement of the British?

(A) Permanent Settlement

(B) Ryotwari

(C) Mahalwari

(D) All the above

Answers : D

32. Which of the following Indian state fell into the victim of Doctrine of Lapse ?

(A) Jhansi

(B) Nagpur

(C) Jaitpur

(D) Baghat

Answers : C

33. Appa Sahib was the king of:

(A) Satara

(B) Baghat

(C) Jaitpur

(D) Udepur

Answers : A

34. The English East India Company’s military empire was expanded due to

(A) Permanent Land settlement

(B) Subsidiary Alliance

(C) Doctrine of Lapse

(D) None of these

Answers : B

35. In which year Maculay Minute adopted English model for higher education in India?

(A) 1835

(B) 1935

(C) 1852

(D) 1911

Answers : A

36. Police reform was first introduced during which Governor General?

(A) Lord Hastings

(B) Lord Comwallis

(C) Lord Amherest

(D) Lord Wellesley

Answers : B

37. Postal service was introduced in India in the year:

(A) 1852

(B) 1854

(C) 1856

(D) 1860

Answers : B

38. Modern Universities were set up in India during the period of:

(A) Lord William Bentick

(B) Lord Hastings

(C) Lord Canning

(D) Lord Auckland

Answers : C

39. Development of Hill Stations in the foothill of Himalaya marked in the period of:

(A) Lord Maculay

(B) Lord Amherest

(C) Lord Auckland

(D) Lord Hardinge

Answers : A

40. Which among the following was the greatest Imperialist?

(A) Lord Dalhousie

(B) Lord Hardinge

(C) Lord Wellesley

(D) Lord Amherst

Answers : A

41. The influx of the European to india as per sequence which one is correct?

(A) Portuguese French English Dutch French

(B) Portuguese Dutch English

(C) Portuguese French Dutch English

(D) Portuguese French English Dutch

Answers : B

42. Which of the following was not an imperialist policy of the British ?

(A) Subsidiary Alliance

(B) Doctrine of Lapse

(C) War & Battle

(D) Permanent land settlement

Answers : D

43. Dupleix was the Governor General of which of the following company:

(A) The English East India Company

(B) The French East India Company

(C) The Portuguese East India Company

(D) The Dutch East India Company

Answers : B

44. Select the correct sequence of the following succeeding Governor General.

(A) Lord Minto 1- Lord Hastings – Lord Amherest-Wellseley

(B) Lord Wellesley-Lord Hastings -Lord Amherst-Minto

(C) Lord Wellsely Lord Minto 1- Lord Hastings-Lord Amherest

(D) Lord Hasting Lord Minto 1 – Lord Wellsely Amherest

Answers : C

45. Select the correct alternative as per the sequence ?

(A) Anglo-Nepat War, Anglo-Mysore War, Anglo-Maratha War

(B) Anglo-Mysore War, Nepal War, Anglo-Maratha War

(D) None of these

Answers : C

46. Who among the following were the pioneers in opening Oceanic Trade with India.?

(A) Dutch

(0) Portuguese

(B) English

(D) French

Answers : C

47. The first English factory in India was established at:

(A) Bombay

(B) Hoogly

(0) Surat

(D) Calcutta

Answers : C

48. Hyder All consolidated his position after becoming appointed the Faujdar of:

(A) Arcot

(B) Budikota

(C) Dindigul

(D) Devanhall

Answers : C

49. Who introduced Dual Govt in Bengal?

(A) Robert Clive

(B) Warren Hastings

(C) Comwallis

(D) John Shore

Answers : A

50. Who abolished Dual Govt in Bengal?

(A) Robert Clive

(B) Warren Hastings

(C) Lord Cornwallis

(D) John Shore

Answers : B

51. The Treaty of Allahabad was concluded by:

(A) Robert Clive, Mir Jafar, Raja Balwant Singh

(B) Robert Clive, Nizamuddullah, Shujauddullah

(C) Robert Cilve, Sirajuddaullha, Mir Kasim

(D) Shah Alam II, Sujauddullha, Robert Clive

Answers : D

52. The reign of English East India Company came to an end in the year:

(A) 1857

(C) 1885

(B) 1947

(D) 1757

Answers : A

53. India was directly governed by the British onwards:

(A) 1850

(C) 1858

(B) 1857

(D) 1947

Answers : C

54. Select the correct period of the English East India Company’s Raj on Indian soil:

(C) Anglo Mysore War, Anglo-Maratha War, Nepal War

(A) 1757-1857

(8) 1857-1947

(C) 1757-1947

(D) 1885-1945

Answers : A

55. Who was the British Governor General during the outbreak of the Revolt of 1857?

(A) Lord Hastings

(8) Lord Dalhousie

(0) Lord Canning

(D) Lord Elenburgh

Answers : C

56. Who was the First British Viceroy of British India?

(A) Lord Clive

(B) Lord Warren Hastings

(C) Lord Canning

(D) Lord Curzon

Answers : C

57. Who provided the immediate spark to the Revolt of 1857?

(A) Rani Laxmi Bai

(B) Nana Saheb

(C) Sepoy

(D) Chakhi Khuntia

Answers : C

58. Kunwar Singh, a rebel of the Great Revolt 1857 belonged to which state?

(A) Uttar Pradesh

(B) Bihar

(C) Bengal

(D) Madhya Pradesh

Answers : B

59. In the Revolt of 1857, the sepoys First Fired at:

(A) Meerut

(B) Dum Dum

(0) Barrackpore

(D) Delhi

Answers : C

60. What was the slogan of the sepoys in the Revolt of 1857?

(A) Delhi Chalo

(B) Maro Firangi Ko

(C) Inquilab

(D) Khun Do

Answers : B

61. Who among the following was not a rebel in the Revolt of 1857?

(A) Mangal Pandey

(B) Kunwar Singh

(C) Tantia Tope

(D) Birsa Munda

Answers : D

62. The rule of the East India Company came to an end in India by which of the following act?

(A) Govt of India Act 1935

(B) Govt of India Act 1858

(C) Govt of India Act 1862

(D) Govt of India Act 1892

Answers : B

63. The First Indian University opened in 1857 was in:

(A) Madras

(C) Benaras

(B) Calcutta

(D) Bombay

Answers : B

64. The First Fort of which the British constructed in India was:

(A) Hoogly Fort

(B) St. George Fort

(C) Agra Fort

(D) St David Fort

Answers : B

65. When was the monopoly of East India Company in trade brought under the control of the British Crown?

(A) 1773

(C) 1793

(B) 1784

(D) 1813

Answers : A

66. Rani Laxmi Bai did fighting the British in the battle of:

(A) Kanpur

(B) Gwalior

(C) Jhansi

(D) Satrap

Answers : B

67. The First Governor-General of India was appointed in:

(B) 1833

(A) 1774

(C) 1877

(D) 1911

Answers : A

69. Who amongest the following is associated with Local self-government Act?

(A) Cornwallis

(B) Wäliam Bentick

(D) Lord Ripon

(C) Dalhousie

Answers : D

70. Which of the following are the three landmarks of Dalhousie’s Administration?

(A) Indian Railways

(B) Public Work Department

(C) English as a medium of instruction

(D) Telegraph

Answers : D

71. Maharaja Ranjit Singh was associated with which of the following War:

(A) Anglo-Mysore War

(B) Anglo-Sikh War

(C) Anglo-Afghan War

(D) Anglo-Burmese War

Answers : B

72. Punjab was annexed the British in the year:

(A) 1848

(C) 1840

(B) 1849

(D) 1844

Answers : A

73. Mysore lost its independence after:

(A) First Mysore War

(B) Second Mysore War

(C) Third Mysore War

(D) Fourth Mysore War

Answers : D

74. The British annexed Rangoon in:

(A) First Burman War

(B) Second Burman War

(C) Third Burman War

(D) First Afghan War

Answers : B

75. Which of the following was not a Maratha group?

(A) Scindhia

(B) Bhonsle

(C) Holkar

(D) Khidmagor

Answers : D

76. The powerful Maratha Confederacy spoiled in the year:

(A) 1817

(B) 1818

(C) 1803

(D) 1802

Answers : B

77. Treaty of Yandaboo is associated with which of the following war?

(A) Anglo-Burman

(B) Anglo-Maratha

(C) Anglo-Sikh

(D) Anglo-Afghan

Answers : A

78. Mangal Pandey belongs to infantry of Bengal Army? native

(A) 33rd

(B) 34th

(C) 32th

(D) 35th

Answers : B

79. During the revolt of 1857 who was stationed at Bareilly?

(A) Khan Bahadur Khan

(B) Nana Saheb

(C) Kunwar Singh

(D) Begam Hazrat Mahal

Answers : A

80. Which of the following was a centre of the Revolt of 1857?

(A) Kanpur

(B) Faizabad

(C) Patna

(D) all the above

Answers : D

81. Who came to India first ?

(A) The Dutch

(B) The English

(C) The Portuguese

(D) The French

Answers : C

82. Vascodagama reached India in which of the following place?

(A) Cochin

(B) Calicut

(C) Arcot

(D) Cannanore

Answers : B

83. Which one of the following war decided the fate of the French in India?

(A) First Carnatic Wał

(B) Battle of Plassey

(C) Battle of Buxar

(D) Battle of Wandiwash

Answers : D

84. Which of the following battle made the British financially strong in India?

(A) First Carnatic War

(B) Battle of Plassey

(C) Battle of Buxar

(D) Battle of Wandiwash

Answers : C

85. Between whom was the battle of Plassey fought?

(A) William Bentick and Tipu Sultan

(B) Dupleix and Mir Jafar

(C) Robert Clive and Sirajuddaulah

(D) Robert Clive and Sujauddaulah

Answers : C

86. Which of the following is the correct alternative?

(A) The First Carnatic War (1746-48)

(B) The Second Camatic War (1749-54)

(C) The Third Carnatic War (1758-63)

(D) All the above

Answers : D

87. The Black Hole Tragedy incident is associated with which of the following battle?

(A) Battle of Plassey

(B) Battle of Buxar

(C) Battle of Wandiwash

(D) Battle of Srirangapattanam

Answers : A

88. The battle of Plassey was occurred on which of the following river bank:

(A) Hoogli

(B) Dambodar

(C) Gomati

(D) Bhagirathi

Answers : D

89. Siraj-Ud-Daula, the Nawab of Bengal put to death by:

(A) Mir Jafar

(B) Robert Clive

(C) Miran

(D) Amin Chand

Answers : C

90. Mir Qasim is associated with which of the following battle:

(A) Battle of Buxar

(B) Battle of Plassey

(C) Battle of Wandiwash

(D) Third Anglo-Mysore War

Answers : A

91. The three Karnataka Wars resulted in:

(A) beginning of the British rule in India.

(B) elimination of the French power in India.

(C) elimination of the power of the Dutch

(D) elimination of the power of the Nizam of Hyderabad in the Deccan.

Answers : B

92. Which among the following battles, made the British finally the de facto ruler of the Suba of Bengal?

(A) Third Kamataka War

(B) Battle of Plassey

(C) Battle of Buxar

(D) None of these

Answers : C

93. The British finally emerged victorious against the state of Mysore in

(A) 1798

(C) 1800

(B) 1799

(D) 1801

Answers : B

94. Which among the following was not one of the causes of the success of the British in conquering India?

(A) Decline and fall of the Mughal Empire

(B) In fighting between the Marathas and the Mughals

(C) Absence of a national Feeling among the Indians

(D) Dedicated leadership among the English

Answers : B

95. Which among the following was the primary motive of the British in conquering India?

(A) To propagate their religion and culture in India

(B) To use the man power of India against their enemies in Europe

(C) To draw maximum economic advantage from India

(D) To establish themselves as a major power in South-east Asia

Answers : C

96. Hyder Ali defeated the English in which of the following battles?

(A) First Anglo-Mysore War

(B) Second Anglo-Mysore War

(C) Third Anglo-Mysore War

(D) Fourth Anglo-Mysore War

Answers : A

97. Which one of the following is not correct?

(A) First Anglo-Mysore War 1767-69

(B) Second Anglo-Mysore War 1780-84

(C Third Anglo-Mysore War 1784-86

(D) Fourth Anglo-Mysore War 1799

Answers : C

98. After which of the following treaty, Mysore be came under the British feet?

(A) Treaty of Surat

(B) Treaty of Purandhar

(C) Treaty of Wadgaon

(D) Treaty of Srirangapattinam

Answers : D

99. There were as many as Marathas War fought in India? Anglo

(A) three

(C) one

(8) two

(D) four

Answers : A

100. Which one of the following war iis correct?

(A) First Anglo-Marathas War 1775-82

(B) Second Anglo-Marathas War 1803-06

(C) Third Anglo-Marathas War 1817-1818

(D) All the above

Answers : D

 

Related Post